Fråga 2020/21:731 Jordbruksverkets it-system

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Under innevarande CAP-period/landsbygdsprogramsperiod 2014–2020 har Jordbruksverkets it-system haft stora brister, och det har tagit mycket lång tid för lantbrukarna att få sina ersättningar utbetalade i tid. Vi är rörande överens om att lantbruket är viktigt och att svensk livsmedelsproduktion måste öka. Detta har också visat sig kopplat till corona och hur sårbara vi är om landets gränser stänger eller om transporter inte fungerar.

Att en hel bransch blir drabbad för att en statlig myndighet inte har ett riktigt it-system som ska kunna säkerställa att ersättningarna kan betalas ut i tid är mycket anmärkningsvärt.

Vid årsskiftet ska den innevarande perioden avslutas och en ny ska ta vid, perioden 2021–2027. Dock kommer det att ta ett tag innan programmen är på plats, och en övergångsperiod fram till 2023 är att vänta. Att dra lärdomar av innevarande programperiod och det haveri som har varit med it-systemen är något som Jordbruksverket bör ha med sig framåt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att Jordbruksverket inför kommande programperiod får ett it-system som gör att ersättningarna till lantbruket kan betalas ut i tid?