Fråga 2020/21:723 Miljöarbetet kring landets soptippar

av Sara Gille (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Skultunatippen har länge varit omtalad, och turerna kring tippen har varit många. I oktober 2020 begärdes det uppmärksammade företaget bakom Skultunatippen, NM Trading & Transport AB, i konkurs. Samtidigt misstänks flera medlemmar i företagsledningen för grova miljöbrott, och i dagsläget pågår det en polisutredning.

Anläggningens miljöarbete har ifrågasatts på flera håll. Tippen har vid flera tillfällen drabbats av bränder, och vattnet som har använts vid de släckningsarbeten som bedrivits har runnit ut i Svartån. Efter en inspektion har kommunen förbjudit anläggningen att ta emot flera leveranser av byggavfall tills de lämnat in uppgifter om verksamheten till myndigheterna. Västerås stads senaste krav är att tippen antingen måste uppfylla kravet på under 10 000 ton avfall eller ansöka om ett nytt tillstånd.

Nuvarande lagstiftning är bristfällig. Vi behöver en strängare miljölagstiftning och bland annat ha möjlighet att se över de företag som driver soptipparna runt om i landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen förhindra att liknande fall inträffar igen och se till att miljöarbetet på landets soptippar ses över?