Fråga 2020/21:721 Syriers möjlighet till återvandring

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Allt fler syriska flyktingar väljer att flytta tillbaka till sitt hemland, vilket är en fullt naturlig följd av att stridigheterna upphört i större delen av landet. De gör detta i syfte att bygga upp det liv de en gång tvingades lämna bakom sig och som nu slagits i spillror. Det är naturligtvis oerhört positivt att många känner sig redo att bistå i återuppbyggnaden av landet, men ändå finns det de som trots en stark vilja att flytta dit inte gör det på grund av alla svårigheter som en återetablering skulle innebära. Att underlätta för dessa att återvända kan vara en av de största humanitära insatserna, då det kanske är det absolut mest effektiva sättet att bistå ett land i kris, samtidigt som vi går deras vilja till mötes.

Vid en internationell konferens i Damaskus om återvändande av flyktingar var det tydligt att den syriska regimen även aktivt verkade för att fler av de över 5,6 miljoner syrier som flytt landet skulle komma tillbaka för att bistå i återuppbyggandet av landet. Samtidigt menade regimens företrädare att andra länder på olika sätt försvårade för människor att återvända, vilket naturligtvis är ett stort problem. Det råder nog inget tvivel om att de tuffa sanktioner som riktas mot landet inte bara slår mot regimen utan även mot den civila återuppbyggnaden, då inte minst mot nödvändiga infrastrukturprojekt.

Med anledning av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att Sverige eller det internationella samfundet ska underlätta för syrier att återvandra till sitt hemland, och vilka åtgärder kommer ministern i så fall att vidta?