Fråga 2020/21:72 Praktiska åtgärder mot Belarus

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 4 september lämnade undertecknad in en fråga till utrikesminister Ann Linde (S) där hon förväntades svara på om det inte är aktuellt att påskynda EU-processen om en gemensam sanktion mot vissa personer i Belarus. Vidare fick hon svara på frågan om det inte är aktuellt att likt flera andra länder införa egna sanktioner mot landet, mot bakgrund av hur lång tid det tar i EU. Av svaret att döma tycks utrikesministern förvisso önska en påskyndad process inom EU, men frågan tycks inte vara tillräckligt viktig för att hon ska kunna tänka sig att driva på för egna svenska sanktioner mot landet – trots att detta definitivt skulle öka pressen på regimen i Belarus.

Även om undertecknad anser att Sverige bör göra mer i frågan om sanktioner saknas uppenbarligen den ambitionen hos regeringen. Det finns dock fler åtgärder som utrikesminister Ann Linde måste införa. I sviterna av det kraftigt manipulerade valet har diktaturens företrädare fortsatt kunnat ljuga för, bedra och misshandla sina invånare. Det bör vara en självklarhet att varje land som stöder demokratiska värderingar och grundläggande mänskliga fri- och rättigheter håller en tydlig linje gentemot regimen i Belarus. Diktatorn Lukasjenkos mandatperiod löper ut den 5 november, och även om han hela tiden har saknat demokratisk legitimitet bör de protester vi har sett i landet betyda något. Sverige bör därför inte erkänna den icke folkvalde Lukasjenko som legitim ledare efter den 5 november och därmed inte heller förhandla med den regim som han leder.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern väljer att inte erkänna Lukasjenko som president i Belarus när den nuvarande mandatperioden tagit slut och därmed inte heller förhandlar med hans regim, och avser ministern att ta initiativ för att fler länder ska följa detta exempel?