Fråga 2020/21:718 Motåtgärder mot Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den svenske medborgaren tillika KI-forskaren Ahmadreza Djalali greps i sitt tidigare hemland Iran 2016 och dömdes till döden för spioneri ett år senare i en rättegång som enligt Amnesty International var mycket bristfällig. Förhållandena i fängelset för Ahmadreza Djalali kan närmast beskrivas som katastrofala, och trots att han lider av en rad allvarliga och livshotande sjukdomar har han tillåtits ha närapå obefintlig kontakt med omvärlden, sjukvården inkluderad.

De nya uppgifterna om att Iran är väldigt nära att verkställa dödsstraffet har naturligtvis slagit ned som en chock för många. Utrikesminister Ann Linde (S) har talat med Irans utrikesminister Javad Zarif i telefon, enligt UD:s presstjänst med anledning av just denna händelse. Iranska UD har också bekräftat samtalet men har snarare sammanfattat det som en förhållandevis vanlig diskussion om internationella och regionala händelser, JCPOA samt konsulära och bilaterala relationer.

Dödsstraffet som fenomen är i sig någonting som vi inte kan acceptera. Att en svensk medborgare riskerar detta inhumana och oåterkalleliga straff får inte bara hanteras som vilket diplomatiskt ärende som helst. Utrikesministern har tagit upp det berörda fallet med Iran vid flera tillfällen, enligt UD allra senast under tisdagen, men tyvärr utan positivt resultat.

Dödsdomen, som i värsta fall kan verkställas redan de närmaste dagarna, gör det viktigare än någonsin att UD trappar upp sitt arbete för att förhindra detta, inte minst då iranska UD avfärdar de diplomatiska medlingsförsöken med att det är en iransk angelägenhet som inte angår Sverige. När nu de diplomatiska samtalen inte har hjälpt krävs nya, tuffare tag, så att vi visar att vi inte accepterar Irans agerande.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern vidtar hårdare åtgärder mot Iran i syfte att markera emot landets planer på att avrätta en svensk medborgare?