Fråga 2020/21:699 Inventering av vägskyltars placering

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vägmärken är viktiga inslag i trafikmiljön då de vägleder fordonsförare och fotgängare. De flesta vägmärken placeras på ett bra och informativt sätt i trafikmiljön, men ibland blir placeringen felaktig.

Fordonsförare upplever emellanåt att ett vägmärke placeras direkt olämpligt vid en korsning och att dess placering skymmer sikten för fordonsföraren. Det innebär att man kan tvingas köra längre ut i korsningen och därmed riskera att orsaka en olycka.

Vägmärken kan också placeras på ett sådant sätt att de utgör en direkt skaderisk för fotgängare, cyklister och övriga oskyddade trafikanter. Vägmärken är i regel tillverkade av aluminium och har skarpa kanter och hörn.

Vägmärkenas syfte är att öka trafiksäkerheten genom att vägleda fordonsförare och fotgängare. Det blir därför olyckligt när vägmärken och deras placering får direkt motsatt effekt i säkerhetsarbetet.

Trafikverket har en förordning som mycket tydligt reglerar både utformning och placering av vägskyltar. Som vägtrafikant eller fotgängare kan man konstatera att förordningen gällande utformning och placering av vägmärken alltför ofta inte följs.

De skyltar som är placerade i strid mot gällande regelverk bör naturligtvis åtgärdas innan en olycka inträffar. I samma inventering bör ingå en bedömning av huruvida skyltar fyller en relevant funktion eller inte. Det ska innebära att skyltar som kan anses vara överflödiga också tas bort.

Vägskyltar som är felaktigt placerade utgör en icke obetydlig skaderisk där kostsamma personskador kan bli följden. Lägg därtill det mänskliga lidandet och risken för bestående skador.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att ge Trafikverket i uppdrag att inventera beståndet av vägmärken och åtgärda eventuella brister?