Fråga 2020/21:694 Drivmedelsförsörjning i hela landet

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En stor del av landets mackar står inför omfattande upprustningsbehov när säkerhetskraven skärps, skriver Dagens Nyheter och andra medier. Många mackar befaras inte ha råd med de investeringar som krävs och riskerar att gå under när de inte kan möta kraven, varnar branschen.

Det handlar om själva förvaringen av drivmedel och bränslen. Från och med den 1 juli 2022 måste alla rörledningar som ligger under jord säkras mot rost för att innehållet inte ska riskera att läcka ut och orsaka brandrisk eller miljöskador, enligt uppgifter i medierna. Drivmedelsstationer som inte redan gjort detta måste enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) föreskrifter antingen uppgradera sina befintliga rör med skydd eller byta ut alltihop mot nytt. 

Notan för ett sådant arbete beräknas kunna landa på uppemot 1 miljon kronor, enligt branschorganisationen Svensk Bensinhandel. MSB har gjort konsekvensutredningar i samband med att föreskrifterna togs fram och konstaterar där att det kommer att beröra många företag. Men det går inte att ta hänsyn till att vissa har pressad ekonomi, menar MSB, som ansvarar för föreskrifterna. Företag kan erhålla ett bidrag från staten, men det täcker inte samtliga kostnader, och dessutom måste man först genomföra åtgärden och ligga ute med pengarna innan man kan få tillbaka pengarna för delar av investeringen. Det är av avgörande betydelse för landsbygden att man kan tanka drivmedel i närheten av där man bor, och därför skulle den här förändringen påverka landsbygden mycket negativt om den verkställdes.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa en god tillgänglighet till drivmedel i hela Sverige med anledning av ovanstående krav från MSB?