Fråga 2020/21:67 Digital signering hos statliga myndigheter

av Martina Johansson (C)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Att gifta sig är en viktig stund både känslomässigt för brudparet och för juridiken framledes.

För att få gifta sig krävs det att Skatteverket sänder olika intyg till brudparet, bland annat bevis om hindersprövning. Dessa dokument ska sedan sändas till vigselförrättaren, och efter vigseln ska vigselförrättaren sända vigselbeviset åter till Skatteverket.

All denna korrespondens sker i dag pappersvägen och skapar osäkerhet.

Det finns exempel på tillfällen där vigselförrättarens brev till Skatteverket aldrig kommit fram, vilket innebär att brudparet aldrig blir juridiskt gifta. Detta är något brudparet inte får någon information om förrän de av något skäl undersöker saken hos Skatteverket.

I praktiken kan det i värsta fall innebära att den ena maken blir arvlös.

Med dagens digitala teknik, där vi har kunskap om olika sätt att identifiera oss digitalt, borde denna korrespondens kunna ske på annat sätt.

Skatteverket har digital signering för många av de ärenden som vi medborgare gör hos dem, och även detta borde kunna hanteras på det sättet. Det skulle innebära att ingen riskerar att inte bli juridiskt godkänd som gift.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att myndigheter som hanterar personuppgifter i högre grad ska kunna använda digital signering för att underlätta för både medborgarna och myndigheterna?