Fråga 2020/21:654 Omvårdnadsbidragets brister

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Oroliga familjer signalerar kraftigt försämrade situationer efter det att vårdbidraget gjordes om till omvårdnadsbidrag. Nu skriver även Autism- och Aspergerförbundet om föräldrars oro.

Det handlar främst om problematiken kring att det i läkarintyget inkluderas en bedömning om omfattning av omvårdnad i hemmet, vilket en stor del av bedömningen grundar sig i. Det finns inga läkare som befinner sig i familjers vardag och kan intyga om allt det arbete föräldrarna lägger ned, utan läkarintyget grundas på en uppskattad omfattning från läkarens sida.

Försäkringskassan är en stor myndighet, utstationerad över hela landet. Jag har tidigare i fråga om graviditetspenning framfört svagheten i en rättssäker och likvärdig handläggning. Ovan nämnd förening beskriver att samma problematik finns inom bedömning av omvårdnadsbidrag, där stora regionala skillnader kan ses. Handläggarna gör olika bedömningar trots att familjerna har liknande behov. Det innebär att bedömningarna är godtyckliga i stället för rättssäkra. Bedömningen ska utgå från hur familjens vardag ser ut och inte var i landet de bor.

Många familjer har nu drabbats ekonomiskt av den nya hanteringen av omvårdnadsbidraget. Var tredje familj har fått sänkta bidrag, och flera familjer står utan ekonomiskt stöd. Det är oerhört viktigt att all form av överuttag stävjas, men det är precis lika viktigt att en redan utsatt grupp inte drabbas felaktigt.

Statsrådet uttalade sig i SVT den 13 oktober och meddelade följande:

– Det har inte varit meningen att skapa ett striktare regelverk – vi tar det här på största allvar. Syftet med reformen var inte ett mer strikt regelverk – tvärtom.

Jag har tidigare frågat statsrådet vad man avser att göra för att komma till rätta med situationen som uppkommit för de drabbade familjerna, och statsrådet svarade att man fortsätter med en nära dialog med Försäkringskassan för att följa upp och analysera reformens införande och effekter. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi följande:

 

Vad avser statsrådet att göra rent konkret för att utfallet av Försäkringskassans handläggning och bedömning av omvårdnadsbidraget ska bli enligt det syfte statsrådet har angett?