Fråga 2020/21:631 Omvårdnad och behandling av långtidsjuka covid-19-patienter

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan covid-19-pandemin bröt ut har ett stort antal människor smittats och många har blivit allvarligt sjuka, i värsta fall avlidit. Covid-19 har visat sig vara skoningslös och oberäknelig. Vi har alla fått ta del av berättelser om människor som vittnat om långvariga besvär med allvarliga konsekvenser till följd av sjukdomen. Personer som tillhör riskgrupp har drabbats hårt, men det har också visat sig att människor som inte tillhört någon riskgrupp och som har haft fysiskt bra form också drabbats allvarligt. Fall där man i flera månader varit sjuk från och till. Man har haft symtom som feber, andningssvårigheter, brännande hud, skakningar, hjärtrusningar, ont i bröst och rygg, magsmärtor med mera.

Tyvärr har vi fått ta del av flera berättelser där insjuknade känner att de haft svårt att bli tagna på allvar av sjukvården. Trots att man i efterhand genom röntgen kunnat konstatera förändringar som är typiska för covid-19. Livet som fanns före covid-19 upplever många inte finns kvar på grund av sviterna av viruset.

Att bli tagen på allvar inom sjukvården, och få rätt vård i rätt tid som covid-19 drabbad, ska vara en självklarhet. För att säkerställa omhändertagandet inom sjukvården behöver kunskapen om covid-19, eventuella följdsjukdomar och efterhängande symptom, öka. Därför behöver Folkhälsomyndigheten gå ut med särskilda direktiv och information till regioner och kommuner om hur sjukdomen kan yttra sig och om hur behandling och undersökning ska ske.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att långtidssjuka covid-19-patienter får rätt omvårdnad och medicinsk behandling, i rätt tid, oavsett vilken region i landet de tillhör?