Fråga 2020/21:6 Tillväxt av släktbaserade kriminella nätverk

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Flera olika mediekanaler har de senaste dygnen publicerat nyheter om ökningen av släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. I lördags intervjuades biträdande rikspolischef Mats Löfving i Ekot. Enligt honom finns det i dag 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, och de här klanerna har kommit till Sverige enbart i syfte att organisera och systematisera kriminalitet. Vidare menar han att det finns exempel på släkter som tagit sig in i näringslivet och även politiken för att kunna styra en kommun eller till och med Sverige. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, vilket de gör på narkotikabrott, våldsbrott och utpressning.

Inom klansamhällen arrangeras oftast äktenskap för att stärka klanen, och barnen uppfostras för att ta över styrningen av den kriminella organisationen. Barnen växer upp utan ambition att bli en del av samhället, utan snarare att ta över klanens eller nätverkets kriminella verksamhet.

Vi har ett stor ökning av gängbrott i Sverige, och det är tydligt att det är vanligare med gängbrott i utsatta områden. Vi måste bli bättre på att ha fler insatser i samhället. Som det är nu har vi låtit klanerna ta över på flera platser i landet. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

På vilket sätt avser statsrådet att hantera ökningen av släktbaserade kriminella nätverk i Sverige?