Fråga 2020/21:593 Belarus och mänskliga rättigheter

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 17 september tog 17 av OSSE:s medlemsländer initiativ till och signerade ett dokument till stöd för implementering av den så kallade Moskvamekanismen. Moskvamekanismen ger OSSE rätt att undersöka tillståndet för mänskliga rättigheter i Belarus, om regimen har begått övergrepp mot dessa och på vilket sätt.

De 17 länder som signerade åberopandet av Moskvamekanismen var Belgien, Kanada, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovakien, Storbritannien, Tjeckien och USA.

Tyvärr signerade inte Sverige dokumentet, vilket alltså de övriga nordisk-baltiska länder gjorde. Att inte skriva under dokumentet riskerar att ge omvärlden ett intryck av att Sveriges regering inte står bakom det belarusiska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

När Sverige från årsskiftet tillträder uppdraget som ordförande för OSSE är det extra angeläget att regeringen tydligt visar sitt stöd för mänskliga rättigheter och demokrati. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Anser ministern att Sverige ska ansluta sig till och därmed, likt de 17 andra OSSE-länderna, signera dokumentet till stöd för implementering av Moskvamekanismen i Belarus?