Fråga 2020/21:586 Restaurangnäringen, alkoholservering och smittspridning

av Mats Sander (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringens förslag att förbjuda alkoholservering efter klockan 22 på alla serveringsställen för att minska smittspridning av corona är till delar något märkligt. Viss forskning och Folkhälsomyndigheten pekar på att det inte är på restauranger som smittspridningen av coronaviruset främst sker. Därför blir det något märkligt att restriktionerna är nästan hårdast för just den här branschen. Med en eller två timmars förskjutning framåt menar restaurangbranschen att den ekonomiskt skulle kunna hanka sig fram under pandemin och haft betydligt större möjligheter till överlevnad än vad förslagets ekonomiska effekter riskerar att innebära.

Om regeringens förslag att förbjuda servering av alkoholdrycker på alla serveringsställen, även restauranger, efter ett visst klockslag verkställs så krävs det ekonomiska stöd till de företag som träffas av förbudet. Annars riskerar de att gå under med en rad negativa effekter till följd såsom konkurser, uppsägningar och arbetslöshet.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan lyder därför:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att undvika omfattande negativa ekonomiska effekter på restaurangnäringen med anledning av alkoholserveringsförbudet?