Fråga 2020/21:58 Könsneutrala förskolor

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Är jag en pojke eller flicka? Så lyder en fråga från ett barn till en anställd på en genusförskola i södra Sverige. Samma barnskötare berättade under 2018 för tidningen Världen idag hur hon blev utskälld efter att ha använt sig av begreppen ”han” eller ”hon” till barnen. Enligt övrig personal fick hon inte ”könsbestämma barnen” och hon skulle därför enbart använda ordet hen. Hon fick inte heller kalla barnens vårdnadshavare för ”mamma” och ”pappa” utan skulle alltid säga ”förälder”.

Om genusteorierna slutade där hade det varit illa nog, men detta normkritiska tänk genomsyrade precis allt i den aktuella förskolan. Alla böcker hade redigerats av personalen som med tippex hade strukit över han eller hon och ersatt dem med hen. Klassiska barnböcker som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga slängdes, med motiveringen att individerna i böckerna inte var könsneutrala. I stället hade man fyllt bokhyllorna med böcker innehållandes teman som transsexualitet och homosexualitet. Bland leksakerna hade man också sållat ordentligt, och man hade tagit bort dockor, bilar och tåg. Utklädningskläder fanns, men i de fall en pojke satte på sig en brandmansdräkt kunde han vid flera tillfällen bli tillsagd att han gärna fick ha klänning på sig.

Mediebolaget Vice gjorde redan 2017 en dokumentär om att uppfostra könsneutralt i Sverige, där vi återigen får se barn som inte vet vilket kön de är. Barn får berättat för sig att de får vara precis vilket kön de än önskar, vilket resulterar i varierande svar. Att dessa skolor tillåts verka i Sverige är inte bara fruktansvärt pinsamt utan även skamligt. Att förvägra barn den självklara rätten till att vara sig själva och förvägra dem rätten att ens veta vilket kön de fötts med kan inte ses som något annat än psykologisk misshandel.

Vi kan glädjas åt att barnaga sedan länge är förbjudet i Sverige. Frågan är dock varför man tillåter genusextremister att genomföra den här typen av psykologiska experiment på oskyldiga barn. I ett sunt samhälle skulle den typen av personer snarare ställas inför rätta.

Utbildningsminister Anna Ekström önskas därför svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till att förbjuda så kallade genusförskolor?