Fråga 2020/21:579 Missbruk av receptbelagda läkemedel bland unga

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Missbruket av livsfarliga receptbelagda läkemedel har ökat bland unga, och i dag sker droghandeln helt öppet. De vanligaste drogerna som säljs är cannabis och tramadol. Tramadol är en smärtstillande opioid men har även effekter som liknar vissa antidepressiva läkemedel, vilket innebär att den inte sällan används i syfte att självmedicinera mot psykisk ohälsa.

Man kan känna sig mindre hämmad av drogen, vilket är en effekt som många kan uppskatta. Drogbruket i fråga kan handla om en vilja att experimentera, men det kan också ligga allvarligare problem bakom. Det kan handla om ungdomar som mår psykiskt dåligt och försöker dämpa ångesten med hjälp av alkohol eller andra droger.

Eftersom tramadol är en opioid som delvis liknar morfin och heroin har drogen stor beroendepotential. I kombination med alkohol och lugnande läkemedel, som bensodiazepiner, finns också en risk för dödliga överdoser. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen minska missbruket av receptbelagda läkemedel bland ungdomar och hjälpa de som redan i dag är beroende?