Fråga 2020/21:57 Statens medieråds samverkan med studieförbundet Ibn Rushd

av Jonas Andersson i Linköping (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Studieförbundet Ibn Rushd har länge kritiserats i samhällsdebatten för sina kopplingar till islamism. Kritiken handlar bland annat om de kopplingar som Ibn Rushd har till det islamistiska Muslimska brödraskapet. Annan kritik handlar om att man återkommande har skapat en plattform för och bjudit in olika islamistiska hatpredikanter.

Så sent som i september i år uppmärksammades att Göteborgs stad fattat beslut om att dra in det ekonomiska stöd som lokalt tidigare har utgått till Ibn Rushd. En motivering som angetts i medierna till det indragna stödet är att Ibn Rushd har samarbetat med den saudiskfinansierade Bellevuemoskén i Göteborg, en moské som enligt rapporter från Försvarshögskolan länge varit ett slags centrum för våldsbejakande islamism. Via moskén finns kopplingar till bland andra terrorgrupperna IS och al-Shabab.

Trots ovanstående har Statens medieråd valt att samverka med Ibn Rushd. Samverkan sker inom ramen för ett uppdrag som myndigheten har fått av regeringen om att förstärka medie- och informationskunnigheten (MIK) hos befolkningen, något som är en del av regeringens demokratistrategi. Uppdraget har föranlett Statens medieråd att bilda ett nätverk av aktörer som man samverkar med kring MIK, och i detta nätverk ingår Ibn Rushd.

Samverkan mellan Statens medieråd och Ibn Rushd blir än mer anmärkningsvärd mot bakgrund av att studieförbundet i fråga sedan 2018 samarbetat med mediehuset al-Jazira som är baserat i Qatar. al-Jazira är i sin tur en plattform för Muslimska brödraskapets idéer och brödraskapets andlige ledare Yusuf al-Qaradawi personligen.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:


Anser ministern att det är förenligt med regeringens demokratistrategi och demokratisyn överlag att myndigheter som ministern har ansvar för samarbetar med organisationer med omfattande islamistkopplingar och om inte, har ministern för avsikt att agera för att samarbetet ska upphöra?