Fråga 2020/21:560 Demokratibistånd under snabba omvärldsförändringar

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Efter det belarusiska presidentvalet den 9 augusti och de omfattande protester mot valfusk och vanstyre som präglar landet därefter uppstår avgörande frågor om omvärldens möjlighet att bidra till förändring och demokratisering.

Att valresultatet inte accepterats samt att EU-sanktioner nu införts mot regimföreträdare som gör sig skyldiga till brott mot den egna befolkningen är viktiga åtgärder.

Sverige och många andra länder har samtidigt under lång tid bedrivit ett aktivt demokratibistånd riktat till den politiska oppositionen och civilsamhället i Belarus. Det handlar inte minst om kapacitetsbyggande insatser som ska bidra till en demokratisk förändring på lång sikt.

När situationen i landet nu förändras snabbt uppstår samtidigt frågor om det svenska biståndets förmåga att anpassa sig efter det rådande läget i mottagarlandet. Därtill uppstår frågor om Sveriges förmåga att stödja mindre insatser riktade till centrala förändringsaktörer, vilka ofta kan vara mer träffsäkra särskilt i tider av snabb förändring.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att anpassa de svenska insatserna i Belarus efter rådande situation i landet och för att främja våra utrikespolitiska intressen som demokrati och mänskliga rättigheter?