Fråga 2020/21:55 Effekten av plastpåseskatt

av Åsa Coenraads (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Mängden plast i våra hav är alarmerande hög, och många är de svenskar som ägnat semestern åt att samla upp plast runt våra svenska kuster denna sommar.

Plasten runt kusterna kommer primärt flytande från andra nationer till Sverige. Det handlar om nationer som inte har den syn på nedskräpning eller tar det ansvar för naturen som vi svenskar gör. Enligt Returpack samlade svenskarna in 2,15 procent burkar och petflaskor förra året. Bara i Västmanland pantades 210 burkar per person i snitt.

Miljöåtgärder som ger resultat är bra, men när åtgärderna visar sig vara ineffektiva eller rent av kontraproduktiva så behöver de tas bort. Plastpåseskatten har använts som en symbolfråga för att plasten i hav och natur varit så hög, men i praktiken har skatten inte varit effektiv för just plasten i haven.

Ett alternativ till plastpåsen i matvarubutiken har blivit avfallspåsen, som är tillverkad av fossilt material till skillnad från matvarukassen. Enligt en livsmedelskedja har försäljningen av avfallspåsar ökat med 60 procent sedan plastpåseskatten infördes den 1 maj 2020. Plastpåseskatten har blivit en riktig miljöbov i stället för en miljöåtgärd.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Avser ministern att göra en konsekvensutredning av miljöeffekten av plastpåseskatten?