Fråga 2020/21:54 Plastpåseskattens konsekvenser för föreningslivet

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatten på plastpåsar påverkar det lokala föreningslivets lokala intäkter rapporterar medier i Hälsingland. I våras höjdes priset på bärkassar av plast rejält. En något oväntad effekt är att det innebär ett hårt slag mot ungdomsidrotten i kommunen – som varje år drar in uppåt 200 000 kronor på att kunder väljer "ungdomskassen" i matbutikerna. Under lång tid har den som vill stödja ungdomsverksamheten i kommunens idrottsföreningar kunnat välja den så kallade ungdomskassen i de flesta matbutiker i Bollnäs.

”Vi är sju föreningar som är med och ungdomskassen har dragit in omkring 25 000 kronor per förening varje år. Så det är ju miljonbelopp det handlar om totalt under de år som kassen har funnits, säger vice ordförande för Bollnäs friidrottsklubb till tidningen Ljusnan.”

Problemet för föreningarna är att försäljningen av plastkassar har minskat rejält sedan den nya skatt som infördes i våras höjde priset på dem till 6 kronor och 50 öre. Därmed rasar även intäkterna för de ideella föreningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Fanns den här situationen med i den konsekvensanalys som gjordes av regeringen före införandet av skatten på plastpåsar, och vad avser ministern att vidta för åtgärder för att kompensera föreningslivet för de uteblivna intäkterna?