Fråga 2020/21:506 Investeringar i elnäten

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svensk basindustri, företag och hushåll är beroende av tillförlitliga elleveranser till konkurrenskraftiga priser. Kapacitetsbristen i elnäten har blivit påtaglig som en följd av att städerna växer samtidigt som elnäten varken har förstärkts eller moderniserats i motsvarande takt.

Eftersatt elnätsmodernisering drabbar såväl näringslivet som hushållen. Ett generellt problem som numera återfinns inom nästan all tillståndsgivning i Sverige är de alltför långa väntetiderna. Att erhålla tillstånd för utbyggnad av elnät kan dröja mellan tio och tolv år.

Nu planerar elnätsföretagen att öka investeringarna i elnäten, vilket är välkommet. Svenska kraftnät varnar dock för allt sämre marginaler i elförsörjningen och pekar på att investeringar i stamnätet bromsas av mångåriga tillståndsprocesser. Det är uppenbart att tillståndsprocesserna behöver kortas, och de förslag som lades fram av Nätkoncessionsutredningen är en bit på väg. Men de är långtifrån tillräckliga då de endast bedöms minska ledtiderna med två till tre år.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillståndsprocesserna för de nödvändiga utbyggnaderna av elnäten ska kortas?