Fråga 2020/21:495 Fusk inom assistansersättningen

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I en artikel som publicerades den 12 november beskrivs en kvinna som står åtalad för felaktigt utbetald assistansersättning. Beloppet som nämns är 7,3 miljoner svenska kronor, som kvinnan ska ha fått utbetalt under 2013–2018. 

Problematiken kring assistansfusk är omtalad; utredningar så långt tillbaka som 2005 vittnar om att just detta område är särskilt utsatt för välfärdsbrottslighet, och trots att det gått 15 år sedan dess har föga hänt.

Det är en oerhörd belastning för vårt socialförsäkringssystem, och dess legitimitet och respekt naggas i kanten varje gång frågetecken kring bidragsbrott uppdagas.

Att regeringen inom ramen för budgeten satsat på brottsutredande verksamhet inom berörda myndigheter ser vi positivt på. Men det frångår inte det faktum att regeringen börjar i fel ände. Det är den eftersatta lagstiftningen som möjliggör att myndigheterna även fortsatt är begränsade i sitt brottsutredande arbete och att det fortfarande finns goda möjligheter för oseriösa företag och bedragare att utnyttja systemet. Inspektionen för vård och omsorg skriver i sin senaste rapport att de fortfarande använder sig av brevpost i sin kommunikation med andra myndigheter, vilket leder till extremt långa ledtider och komplicerar utredningsförfaranden i kritiska lägen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Tänker ministern med anledning av det som framförts ta något initiativ för att förändra lagstiftningen?