Fråga 2020/21:491 Villkoren för svenska jägare

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Gång efter annan har byråkraterna i Bryssel jagat efter de laglydiga svenska jägarna och sportskyttarna. Inte sällan har Sveriges regering valt att delta i drevet genom att aktivt överimplementera, och på så sätt förvärra, de redan bristfälliga förslagen. Detta har inte minst märkts tydligt i den eviga frågan om EU:s vapendirektiv som regeringen nu misslyckats med att implementera upprepade gånger. Sverigedemokraterna har genomgående verkat för att frågor på området ska vara av nationell kompetens och att EU ska hålla tassarna borta.

I dagarna varnade Jägareförbundet om ännu ett EU-relaterat ärende som enligt dem riskerar att slå mot Sveriges alla jägare. Det rör sig om EU-kommissionens förslag om en strategi för biologisk mångfald fram till 2030. En strategi som Sverigedemokraterna tidigare har anmält avvikande när det hanterats i riksdagen.

Jägareförbundet menar att kommissionens ambition om att göra 30 procent av alla hav och motsvarande andel av all landyta till skyddade områden kraftigt riskerar att slå mot jägare men också mot andra intressenter. Detta eftersom 10 procent av all yta ska omfattas av ett strikt skydd som enligt Jägareförbundet förbjuder allt från skogsbruk till jakt och fiske.

Detta skulle naturligtvis riskera att kraftigt inskränka på äganderätten och är ett i mängden av exempel på maktfullkomliga och överstatliga förslag från EU. Oaktat dessa farhågor kan dock konstateras att frågan är i sin linda, men givet att det redan nu uppstått en oro bland intressenter, då inte minst jägare, vore ett tydligt svar från regeringen att önska.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att de ovan berörda farhågorna inte blir verklighet för Sveriges jägare och andra intressenter?