Fråga 2020/21:476 Upprättelse för de svenska kurderna i Palmeutredningen

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 10 juni i år avslutades Palmeutredningen, Sveriges genom tiderna största polisutredning. Chefsåklagare Krister Petersson fattade beslutet på grund av att den misstänkta gärningsmannen är avliden. Det är därför inte möjligt att väcka åtal och förundersökningen lades därmed ned.

Under utredningens gång har polisen följt ett antal olika spår. Ett av dem är det så kallade PKK-spåret som under en period kom att bli den helt dominerande teorin. Den visade sig dock helt felaktig och ledde troligtvis till att den egentliga mördaren kom undan. Konsekvenserna blev dock stora för en rad kurdiska familjer i Sverige som pekades ut som inblandade i mordet. Många vittnar om en mycket obehaglig, omotiverad och omfattande förföljelse från svenska myndigheter. Razzior och återkallade uppehållstillstånd är bara några exempel. Men också svenska kurder i allmänhet drabbades av den allmänna stämningen.

En polisutredning kräver naturligtvis ett grundligt arbete, och det är naturligt att man är öppen för flera möjliga spår och misstankar. I det här fallet har det dock misskötts på ett sätt som inte är acceptabelt i en rättsstat. Sökandet efter Olof Palmes mördare resulterade i trakasserier av svenska kurder under lång tid. När utredningen nu är avslutad är det läge att göra upp med de misstag som har begåtts och be dem som drabbats om ursäkt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att agera för att den svenska regeringen ska be de svenska kurder som felaktigt anklagades för inblandning i Palmemordet om ursäkt?