Fråga 2020/21:47 Situationen i Myanmar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan tidigare är det känt att Myanmars regering agerat fullkomligt oacceptabelt mot minoriteter i landet, då inte minst mot rohingyer, som tvingats fly till Bangladesh. Två avhoppade soldater från Myanmar har nu för första gången vittnat om de fruktansvärda grymheter som armén har begått mot rohingyer. I en videointervju påstår de två soldaterna sig ha blivit beordrade att utföra såväl massmord som våldtäkt 2017 och att män, kvinnor och barn begravts i stora massgravar. Hittills har de beskrivningar som gjorts också matchat händelser i staten Rakhine där militären gått in i byar enbart för att döda och där kvinnor våldtagits strax innan de mördats.

Minst 10 000 människor har dödats och mer än 700 000 har flytt från staten Rakhine sedan Myanmars militär gjort en motoffensiv efter attacker från Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa) året innan. Totalt har ungefär 200 byar med rohingyer till invånare jämnats med marken. Myanmars regering har konsekvent förnekat samtliga anklagelser om folkmord mot rohingyerna. Tidigare i år hävdade regeringen även att anklagelserna bygger på en ”förvrängd bild av situationen” efter att Internationella domstolen beordrade Myanmar att förhindra etnisk rening av rohingya.

Det vi ser i Myanmar är fruktansvärt och naturligtvis fullkomligt oacceptabelt. Vidare är det en givetvis en självklarhet att utrikesminister Ann Linde delar undertecknads oro för de brott som Myanmars regering begår mot minoriteter i landet.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kommer vi att se något initiativ från ministern med syftet att ställa ansvariga i Myanmar till svars för deras brott mot mänskligheten i exempelvis Internationella brottmålsdomstolen, eller kan vi förvänta oss att ministern agerar på annat sätt för att förhindra dessa brott?