Fråga 2020/21:46 Diplomatiska förbindelser mellan Israel och Bahrain

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För första gången på 24 år och tredje gången någonsin tecknade Israel ett fredsavtal med tillhörande diplomatiska relationer med ett arabland, Förenade Arabemiraten. Inom loppet av en månad sker det igen, då Bahrains regering följer det goda exemplet trots omfattande protester från den inhemska politiska oppositionen. Även Oman har uttryckt sig positivt om vad som sker, och människor i hela världen ser det som sker just nu som en banbrytande positiv trend i regionen. Tack vare insatserna från USA för att detta ska bli möjligt har den amerikanske presidenten Donald Trump till och med nominerats till Nobels fredspris, av en norsk parlamentariker.

Mot bakgrund av den radioskugga vi sett från regeringen i Sverige beträffande detta finns dock skäl att anta att denna glädje inte fullt ut delas av vår svenska regering. Den 31 augusti återkopplade utrikesministern på en fråga från undertecknad som berörde tystnaden från henne i samband med Förenade Arabemiratens fredsavtal, men något svar på frågan om hon avser att lyfta detta positiva exempel med Palestinas diktator Mahmoud Abbas kom aldrig. Den palestinske ledaren är som bekant mycket missnöjd med det faktum att flera arabländer önskar fred.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att lyfta dessa fredsavtal som positiva exempel till den palestinske ledaren Mahmoud Abbas, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för att fler arabländer, såsom exempelvis Oman, också ska teckna fredsavtal med Israel?