Fråga 2020/21:42 Corona och Försäkringskassan

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Försäkringskassan ska få i uppdrag av regeringen att se över handläggningen av ärenden där sjukpenning nekas på grund av att den försäkrade bedöms ha förmåga att få ett arbete. Försäkringskassan ska delredovisa under hösten, och uppdraget ska slutredovisas den 15 augusti 2021.

Under tiden pågår en pandemi i världen, och i landet har ett antal personer drabbats av besvär till följd av covid-19 såsom andnöd, hjärtbesvär, värk i leder och hjärntrötthet. De som insjuknade i våras har haft olika besvär och provat att arbeta hemifrån för att därefter ta sig till jobbet men fått återvända till sjuksängen och hemmet då återhämtningen inte infunnit sig. Trötthet och andfåddhet har bara blivit värre. De har då blivit sjukskrivna.

De som har dessa och liknande besvär och blev sjuka i mars börjar nu få besvär med Försäkringskassan, som inte godkänner sjukskrivningen efter 180 dagar. Då ska de ju dessutom provas mot arbeten som de skulle kunna klara av utifrån sin friska förmåga.

Då en pandemi är allt annat än normalt tillstånd, och då läkarna är lärande kring viruset och med att förstå vad som sker i en covidsjuk persons kropp, blir det ett problem att det inte finns ett direktiv anpassat efter covid-19 på plats hos myndigheten för att lösa situationen för dessa individer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ge Försäkringskassan ett direktiv anpassat efter covid-19 för att klara ut nuvarande situation?