Fråga 2020/21:395 Artificiell intelligens och Kinas kommande femårsplan och långsiktiga mål

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Samtidigt som det amerikanska presidentvalet har överskuggat de flesta övriga händelser i det mediala landskapet har den 19:e centralkommittén för Kommunistpartiet i Folkrepubliken Kina haft sitt femte plenum. Den 29 oktober 2020 offentliggjordes en kommuniké med mål för Kinas fjortonde kommande femårsplan samt långsiktiga mål för år 2035.

Medieuppgifter gör gällande att det bland målen finns fortsatta marknadsreformer samt en övergång till mer gröna energikällor. Innovation omnämns på flera ställen i kommunikén, och Kinas ledare XI Jinping har vid ett flertal tillfällen använt begreppet ”dubbel cirkulationsekonomi”. Detta begrepp betyder satsningar för att öka den inhemska produktionen och konsumtionen för att importen ska begränsas till materiel och komponenter där Kina fortfarande saknar kompetens för egen framställning. Detta borde innefatta omfattande kinesiska satsningar på bland annat artificiell intelligens, 5G samt halvledare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilken analys gör statsrådet av de detaljer som hittills kommit fram om Kinas kommande femårsplan och mål i förhållande till artificiell intelligens, och föranleder denna analys någon åtgärd från statsrådets sida?