Fråga 2020/21:39 Stöd till Belarus

av Lawen Redar (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I skrivande stund befinner sig Sveriges ambassads andreman i Belarus hemma hos författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Detta efter larm om att maskerade män försökt tränga sig in i hennes hem i Minsk. Även en diplomat från Rumäniens ambassad ska befinna sig på plats för att skydda henne från att gripas.

Oron ökar drastiskt bland Belarus oppositionella sedan oppositionspolitikern Maria Kolesnikova gripits samt ryktet om att Maksim Znak nu blivit bortförd. Svetlana Aleksijevitj är den sista av samtliga medlemmar i Koordinationsrådet som inte blivit bortförd eller utkastad ur landet. 

Pressfriheten är under hård attack, och journalister blir påhoppade, slagna och gripna när de är i tjänst och rapporterar om de folkliga protesterna. Medier förvägras ackreditering och kameror blir beslagtagna. Enligt det belarusiska journalistförbundet Belarusian Association of Journalists har minst 25 journalister under den senaste tiden skadats, fängslats eller blivit bortförda. Några av dessa är erkända verksamma journalister såsom Tatiana Belashova, Dmitry Solovyov, Vitaly Dubik, Elena Shcherbinskaya, Jan Roman och Marina Molchanova. 

Som en reaktion mot militärens våld har Konstpalatset i Minsk förvandlats till en vittnesplats av fotografier tagna på journalister, konstnärer, aktivister och demonstranter som blivit utsatta för kulhål, skallskador och beslagna kroppar. Aktionen kallas Regimens konst vilket är framtaget av landets främsta samtidskonstnärer. Flertalet av dessa vittnar om hot om våld och en ”ohållbar situation för den som arbetar i yttrandefrihetens tjänst”.

I dag väcks stark oro för situationen för Nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Sverige har agerat handfast genom att bidra till skydd på plats genom den svenska ambassaden i Belarus. Men oro kvarstår. Såväl för Svetlana Aleksijevitj som för de journalister, författare och konstnärer som i dagarna riskerar gripanden och bortföranden. Därtill de aktivister och folkliga demonstranter som nästintill dagligen får utstå våld och övergrepp från militären.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad kan Sverige göra mot våldet som riktas mot journalister i Belarus, och vilka initiativ tar ministern för att stödja Belarus demokratiska opposition?