Fråga 2020/21:388 Egen försörjning

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Enligt en genomgång som Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort för SVT Nyheters räkning är det förhållandevis få av de nyanlända som har kommit till Sverige sedan 2015 som har en egen löneinkomst. Det har varit svårt för de asylsökande som kom till Sverige under flyktingkrisen att få jobb. En tredjedel av dem som kom 2015 är nu förvärvsarbetande, visar siffrorna från SCB.

I reportaget räknar SVT in den arbetsmarknadspolitiska åtgärden extratjänster som löneinkomst i statistiken. Extratjänster är 100 procent subventionerade anställningar, och det är en stor grupp som befinner sig i denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd. Fler män (42 procent) än kvinnor (19 procent) har lön som huvudsaklig försörjning och löneinkomster över 96 000 om året.

Att det är en så stor andel som är utan egen försörjning orsakar stora belastningar såväl på våra ersättningssystem som för individerna, som har det svårt.

Av statistiken framgår att endast 19 procent av de kvinnor som har kommit till Sverige under den aktuella perioden har lön som huvudsaklig försörjning, vilket måste ses som ett mycket stort misslyckande.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark blir därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att höja graden av egen löneförsörjning, i stället för subventionerade anställningar, bland dem som kom till Sverige år 2015?