Fråga 2020/21:386 Vätgasstrategi för Sverige

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vätgas får alltmer uppmärksamhet i Europa och världen i stort. Exempelvis undertecknade Sverige den vätgasdeklaration som Österrike presenterade under sitt EU-ordförandeskap 2019. Vätgas kan som energibärare framställas genom fossilfria energikällor. Den har med hjälp av bränsleceller potential att ge människor världen över bättre livsförutsättningar samtidigt som naturens resurser tas till vara på ett mer effektivt sätt och det ekologiska fotavtrycket per capita minskar. Vätgastekniken borde rimligen ha extra god potential att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige då vår energimix i stort sett är fossilfri genom ett betydande inslag av vatten- och kärnkraft.

Det finns många industriella tillämpningar bortom transportsektorn där det finns potential för vätgasen att redan i dag trycka undan fossila bränslen, exempelvis initiativet Hybrit eller som reservkraft som i dag nästan uteslutande är fossilbaserad. På det senare området är tekniken också nära att kunna vara kommersiellt gångbar.

I regeringens anslag för infrastruktur för elektrifierade transporter finns utrymme för stöd till tankstationer för vätgas, vilket är bra. Men det är fortsatt en blygsam prioritering av regeringen. Därför har Sverigedemokraterna i vårt alternativ till statsbudget länge tillfört medel för en specifik satsning kring vätgas för att vidareutveckla tekniken i en vätgasstrategi för Sverige som är finansierad.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag rikta följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser regeringen att inom ramen för befintliga anslag satsa på en vätgasstrategi för Sverige?