Fråga 2020/21:378 Muterat coronavirus hos svenska och danska minkar

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I veckan har det inkommit rapporter om en muterad form av coronaviruset bland djuren på danska minkfarmar. Samma mutation har också upptäckts hos människor utanför kretsen av minkuppfödare, det vill säga personer som inte har haft direktkontakt med de smittade minkarna. Detta är givetvis oroande.

För två veckor sedan hittades även flera fall av coronavirus på svenska minkfarmar, både hos uppfödare och minkar. Jordbruksverket gick som en konsekvens av detta ut med särskilda restriktioner till samtliga svenska minkuppfödare. Det är bra. Den ökade smittspridning som nu kan ses i samhället får antas kunna bli än värre genom fler sjukdomsfall, särskilt genom nya mutationer av viruset. Det finns därför anledning att agera snabbt och minimera spridningen.

I Danmark har man fattat det politiska beslutet att avliva samtliga minkar på danska farmer för att säkerställa att smittan inte sprids vidare och leder till nya sjukdomsfall. Med den geografiska närheten till Sverige och inte minst södra Sverige där många av våra egna minkfarmar är belägna är oron för smittspridning i dag stor bland svenska minkfarmare.

Danmark har en omfattande minkuppfödning med 14 miljoner minkar fördelade på 1 100 uppfödare. I Sverige är näringen inte lika omfattande (ett fyrtiotal uppfödare) men utgör en viktig del för flera lokala ekonomier.

Som ledamot för Blekinge läns valkrets, där minkuppfödning är en betydande näring, blir jag givetvis bekymrad om näringsidkarna tvingas avliva sina djur som en konsekvens av den nya smittspridningen och därmed riskera hela sin inkomst och verksamhet. Stödinsatser blir i ett sådant läge direkt nödvändiga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur kommer statsrådet att säkerställa att minkuppfödarna kan fortsätta med sin näring och samtidigt effektivt förhindra ökad smittspridning i länet?