Fråga 2020/21:376 Lättnader i gymnasielagen till följd av coronapandemin

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Inom flera politikområden har det tagits breda politiska initiativ för att lindra konsekvenserna av coronapandemin. Vänsterpartiet anser att det behöver ske även inom migrationspolitiken.

En av de grupper som påverkas extra hårt av coronapandemins effekter är de ensamkommande. Enligt lagen (2017:353) om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå (gymnasielagen) kan den som är 17–24 år gammal, studerar på gymnasial nivå och har sökt asyl i Sverige under vissa förutsättningar få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Efter studierna har den sökande rätt att stanna kvar i Sverige i upp till sex månader för att söka arbete. För att få ytterligare uppehållstillstånd krävs en anställning som gäller i två år framåt. Provanställningar eller subventionerade anställningar omfattas inte.

Kraven i gymnasielagen är orimligt högt ställda i vanliga fall. Under rådande omständigheter, med en ekonomisk kris och stigande arbetslöshet till följd av coronapandemin, blir kraven extremt svåra att leva upp till. Vänsterpartiet välkomnade därför regeringens besked den 8 oktober om lättnader i gymnasielagen, men vi kritiserar att det kom så sent. Gruppens utsatta situation har länge varit känd och vi har lyft frågan vid upprepade tillfällen. Regeringens långsamma agerande riskerar att få svåra konsekvenser.

Vi vill i första hand se en permanent lösning för de ensamkommande. Vi menar att de partier som stod bakom lagen har ett ansvar för att se till att den fungerar som avsett. Regeringens har ännu inte presenterat något konkret förslag, och lagen kommer inte att hinna ändras före årsskiftet. Därmed riskerar ändringen, för en del av de berörda, att komma för sent. Redan i december 2020 löper 1 050 uppehållstillstånd beviljade med gymnasielagen som grund ut.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att säkerställa att de vars tillstånd löper ut i december omfattas av lagändringen?