Fråga 2020/21:375 Utökad testning för att skydda våra äldre

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Jämfört med övriga nordiska länder har oerhört många dött i Sverige med covid-19. Sveriges många dödsfall hänger intimt samman med den stora smittspridning som vi haft. Med en omfattande samhällsspridning har smittan också tagit sig in på väldigt många av våra äldreboenden med förödande konsekvenser.

Andelen avlidna på äldreboenden är högt i såväl Sverige som i Norge, Finland och Danmark, men Danmark avviker positivt. Det förklaras sannolikt till stor del av att Danmark haft en ambitiös testningsstrategi. Sedan i slutet av mars testas i Danmark samtliga brukare och personal om smitta upptäcks vid ett äldreboende. Testningen görs var sjunde dag till dess att samtliga brukare och personal fått två, på varandra följande, negativa testresultat.

Sverige behöver en samlad nationell handlingsplan för testning, smittspårning och isolering av personer som smittats av covid-19, och Danmarks testningsstrategi avseende äldreboenden bör Sverige ta intryck av när en sådan utarbetas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att, likt Danmark, systematiskt testa all personal och alla brukare när smitta upptäcks på ett äldreboende i syfte att snabbt begränsa smittspridningen och rädda liv?