Fråga 2020/21:371 Ett nödrop från norra Bohuslän

av Johan Hultberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det mörknar rejält på den svenska arbetsmarknaden. I Fyrbodal, som undertecknad representerar, har arbetslösheten redan stiget till över 10 procent, och situationen riskerar att snabbt förvärras. För kommunerna längs med Bohuskusten är den stora nedgången i besöks- och restaurangnäringen mycket kännbar då besöksnäringen i dessa kommuner är att betrakta som basindustri.

Vad som för Norra Bohuslän är särskilt bekymmersamt är de fortsatta reserestriktionerna mellan Norge och Sverige. Restriktionerna innebär en sämre fungerade regional arbetsmarknad och enorma inkomstbortfall för näringslivet i allmänhet och för handeln i synnerhet i norra Bohuslän. Gränshandeln i Strömstad har i princip utraderats, och nu sköljer därav en växande varselvåg över Strömstad. Över 30 procent av Strömstads arbetande befolkning är i dag antingen permitterad eller varslad.

I detta läge är behovet av utbildningsinsatser stort, inte minst behovet av yrkesinriktad vuxenutbildning som relativt snabbt kan hjälpa personer att växla spår. Men samtidigt som behovet av utbildningsinsatser ökar i norra Bohuslän har besked kommit om anslag som inte ens är i närheten av att stå i proportion till behovet. Noden bestående av kommunerna Tanum, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Lysekil har fått sämst tilldelning av statsbidraget för regional yrkesinriktad vuxenutbildning i Sverige. Noden fick blott 27 procent av sökta medel för yrkesvux och endast 17,4 procent för lärlingsutbildningar. Mot denna bakgrund har ett nödrop skickats från norra Bohuslän. Rektorerna för vuxenutbildningen i berörda kommuner har tillsammans med ordförandena för kommunernas utbildningsnämnder skickat ett brev till Skolverket och Utbildningsdepartementet med en vädjan om en förändrad fördelning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström följande:

 

Kommer nödropet från norra Bohuslän att besvaras med ökade anslag till vuxenutbildningen i Tanum, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Lysekil?