Fråga 2020/21:37 Kompetensutvisningarna

av Ola Johansson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen utvisades varbergaren Amir och hans familj till Kosovo sedan Migrationsöverdomstolen avvisat hans överklagande av Migrationsverkets beslut.

Amir fick två års arbetstillstånd i Sverige när han först kom hit 2016. Detta förlängdes, men under hösten 2018 ville Migrationsverket ha mer information.

I januari 2019 kom ett beslut från Migrationsverket om att inte förlänga uppehållstillståndet, efter överklagande till Migrationsöverdomstolen, som går på motiveringen att han under sju månader från april till november 2018 jobbat 365 timmar övertid samt att hans arbetsgivare inte utlyst hans tjänst på rätt sätt.

Amir arbetar som lokalvårdare på en vingård i Halland. När företaget byggde nya hotell fanns mycket att göra och all personal fick jobba extra. Okunskap om övertidsregler samt formella fel som begåtts av arbetsgivaren drabbar familjen, som är väl etablerad i Sverige. De arbetar, går i skolan och betalar skatt på sina inkomster.

Medan domstolarna fortsätter döma på ett sätt som strider emot det sunda förnuftet och det allmänna rättsmedvetandet pågår kompetensutvisningarna, som om det inte fanns några ambitioner från statsmakternas sida att ändra på lagen. Den här familjen är tyvärr bara ett av många exempel.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att inom kort förändra den lagstiftning som ligger till grund för detta och för andra liknande utvisningar?