Fråga 2020/21:3638 Vaccin

av Acko Ankarberg Johansson (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Glädjande nog har många redan vaccinerat sig, och regionerna har på ett mycket gott sätt hanterat en väldigt svår situation. Under våren var det nödvändigt att erbjuda vaccin i olika faser för att säkerställa att de med störst behov först fick del av vaccinet. Men sedan en tid tillbaka är det ”massvaccination” som gäller, det vill säga att alla som ännu inte vaccinerats uppmanas att snarast göra det. Inte minst för att kunna avveckla de restriktioner som har varit nödvändiga under pandemin.

Men alla svenskar med svenskt personnummer får inte vaccin. Personer som exempelvis arbetar utomlands för en biståndsorganisation och nu befinner sig en period i Sverige har nekats vaccin. Detta trots att Folkhälsomyndigheten på sin hemsida skriver att även den som saknar personnummer eller uppehåller sig utan tillstånd i Sverige ska erbjudas vaccin. Det borde innebära att också den som beskrivits ovan ska kunna vaccinera sig om den befinner sig i Sverige under tillräckligt lång tid för att hinna bli fullvaccinerad. Men regioner gör inte samma tolkning utan nekar till vaccinering. Det finns skäl att tydliggöra vad som gäller. 

Baserat på ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern och regeringen villiga att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att säkerställa att personer med svenskt personnummer som befinner sig i Sverige men som i dagsläget inte är folkbokförda i Sverige ska kunna erhålla vaccin?