Fråga 2020/21:3631 Det kurdiska självstyret

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tidigare i år framkom uppgifter i medierna om kontakter tagna med svenska myndigheter av företrädare i Sverige för det kurdiska självstyret i Irak. Ärendet gällde personer internerade för samröre med IS/Daish och misstankar om svåra brott utförda för denna organisation. Efter önskemål från partier i riksdagen hölls protokollförda sammanträden med inrikesminister Mikael Damberg och utrikesminister Ann Linde i juni för att informera om läget för svenska medborgare i Syrien.

Regeringens officiella linje har varit att inte aktivt hjälpa personer med IS-koppling till Sverige. Det meddelas nu att personer inte kommer att ställas inför rätta i av det kurdiska självstyret kontrollerade områden i Irak utan i stället som det beskrivs utvisas. I närtid har några personer kommit till Sverige och fler riskerar att vara att vänta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att redogöra för de kontakter han eller företrädare för regeringen och svenska myndigheter haft med det kurdiska självstyret i Irak – företrätt av personer i Sverige eller på plats i Irak – med anledning av att personer internerade för samröre med IS och eventuella brott släppts ur eller planeras att släppas ur interneringsläger?