Fråga 2020/21:3617 De statliga naturreservatens skötselplaner

av Mikael Larsson (C)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I Sverige finns närmare 5 000 naturreservat, både statliga och kommunala. Reservaten kan skötas av staten eller kommuner. Varje naturreservat ska ha en skötselplan som talar om hur skötseln ska utföras i reservatet.

På många håll i landet saknar naturreservaten en uppdaterad skötselplan. Alla naturreservat ska ha en skötselplan i linje med kravet i förordningen om områdesskydd. Naturvårdsverket uppskattar att närmare 1 000 naturreservat saknar en uppdaterad skötselplan. Att siffran är uppskattad och att man inte har en exakt siffra på detta är inte bra ur ett miljö-, skogs- och samhällsperspektiv. Samtidigt bildas många nya reservat runt om i landet, och på en del håll drabbas den privata skogsägaren när staten till exempel går in och bildar ett reservat. Staten borde i första hand se till att sköta de reservat som redan finns innan man börjar bilda nya.

Exempel på att en skötselplan behövs för ett naturreservat är om det finns barkborreangrepp på träden i reservaten vilket medför stor risk för att barkborren sprider sig till exempelvis den privata skogsägarens skog, som kanske gränsar till reservatet. Att det finns en uppdaterad skötselplan visar också på att staten vill och ska vara med och jobba för att skog och mark ändå kan brukas och leva på ett bra sätt.

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund blir därför:

 

Kommer ministern att ta initiativ till att de naturreservat i Sverige som staten har hand om får en uppdaterad och riktig skötselplan?