Fråga 2020/21:3602 Svensk resestöd till IS-resenärer

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ett antal personer har genom åren anslutit sig till IS/Daish i Syrien och Irak. En grupp som ägnat sig åt mord och svåra övergrepp. Genomgående har den svenska regeringen sagt att något stöd för ”repatriering” inte ska ges till dem som frivilligt lämnat Sverige. Fokus har varit stöd till barn med svensk anknytning. Så sent som den 9 april sa utrikesministern följande i en interpellationsdebatt: ”De svenskar som trots den striktaste formen av reseavrådan rest till Syrien kan inte räkna med hjälp från svenska myndigheter om de senare vill återvända till Sverige.”

Enligt medieuppgifter ska tre så kallade IS-kvinnor vara på väg till Sverige i början av september. Och det uppges ske med hjälp från svenska myndigheters sida. Är detta korrekt har regeringen därmed frångått sin tidigare linje och sina gjorda utfästelser om att inte underlätta för dessa personer att ta sig till Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har svenska myndigheter och UD i närtid varit behjälpliga och underlättat färd till Sverige för personer kopplade till IS/Daish?