Fråga 2020/21:3596 Tydliggörande av kreditkostnader

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Med anledning av problemen för individer och för samhället med en ökande skuldsättning där skuldsumman växer finns behov av flera åtgärder. Kreditkostnader behöver exempelvis tydliggöras.

Myndigheter och företag debatterar problemen och lägger fram förslag som ska bidra till att minska skuldsättningen. Konsumentverket, Kronofogdemyndigheten, Finansinspektionen samt kreditupplysningsföretag och betalningsleverantörer är intressenter som nu och under senare tid varit aktiva i frågan. Jag har tidigare skickat in exempelvis en skriftlig fråga om behovet av ett skuldregister 2020/21:3550, Skuldregister, en interpellation om problematiken och lösningar 2020/21:816, Överskuldsättning, och en skriftlig fråga om snabblån för aktieköp, 2020/21:2911, Snabblån för aktieköp.

Kreditkostnaden, olika typer av avgifter bakom den aviserade räntan, behöver bli tydligare för konsumenten för att öka kunskapen och transparensen. Detta som en del i att minska skuldsättningen, där många konsumenter tar oövertänkta konsumtionslån och där det brister i kontroll över kostnaderna. Olika typer av avgifter som påverkar den effektiva räntan kan vara uppläggningsavgift, fakturaavgift, olika typer av administrationsavgifter och kreditkortsårsavgift. Många konsumenter är inte medvetna om vad en kredit slutligen kommer att omfatta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

På vilket sätt avser statsrådet att undersöka former för hur kreditkostnader kan tydliggöras av långivare till konsumenter?