Fråga 2020/21:3583 Vaccinpass

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vaccinpass kan utfärdas på tre olika sätt: vaccinationsbevis efter att en individ vaccinerats mot covid-19, testbevis efter uppvisat negativt test eller tillfrisknandebevis som bekräftar att individen varit sjuk i covid-19 men tillfrisknat.

EU:s covidbevis innefattar endast information om när vederbörande genomfört sin vaccination mot covid-19; detta är alltså ett rent vaccinationsbevis.

I Sverige finns redan i dag vaccinpass för att underlätta vid resande. I början av sommaren gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda frågan om att införa bevisen i samband med idrotts- eller kulturevenemang.

Flera aktörer som anordnar evenemang såsom idrottsmatcher och konserter har uttryckt en vilja att utfärda krav på vaccinpass bland annat för att kunna ta in mer publik. Besked från Folkhälsomyndigheten i frågan har inte ännu presenterats.

Om regeringen bedömer att krav på vaccinpass, eller covidbevis, ska utfärdas för att delta vid olika evenemang innebär det en uppdelning av befolkningen, där de som inte vill eller kan vaccinera sig inte har samma möjlighet att leva ett fritt liv och ta del av samma utbud som den som valt att vaccinera sig.

Detta går emot FN:s grundläggande mänskliga rättigheter som bland annat gör gällande att: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap” (vilket inte är detsamma som att alla förväntas göra likadant), ”Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet” och ”Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.”

Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att stödja krav på vaccinpass i fråga om vilka individer som ska ha möjlighet att delta på olika evenemang och resor?