Fråga 2020/21:3582 Krav på vaccinering

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Jag har kontaktats av flera anställda inom vård och omsorg som avger vittnesbörd om att de tagit vaccin mot sin vilja efter att de känt sig tvingade av sin arbetsgivare. Personal som erbjudits vaccin men velat avstå har informerats om att de då kommer att omplaceras eller inte längre är önskvärda på arbetsplatsen.

Detta går emot FN:s grundläggande mänskliga rättigheter som bland annat gör gällande att: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap” (vilket inte är detsamma som att alla förväntas göra likadant), ”Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet” och ”Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.”

Att hotas med omplacering eller avsked betraktas kanske inte som tvång, men den anställde har utsatts för stor påverkan i en situation där man kan anses vara i beroendeställning.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Känner ministern till att vaccinering av anställda inom vård och omsorg, genom påverkan av arbetsgivaren, förekommer, och hur avser ministern att hantera detta?