Fråga 2020/21:3571 Situationen inom djursjukvården

av Betty Malmberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har sedan flera år uppmärksammat riksdag och regering på den allvarliga brist som råder på yrkeskunniga inom djursjukvården och att bristen dessutom väntas eskalera ytterligare. Regeringen har sedermera låtit den problematiska situationen landa i en utredning som ska avlämna sitt förslag i oktober 2022. Det är mycket olyckligt att regeringen inte har valt att agera tidigare, eftersom läget är akut nu. Detta är något som inte minst var uppenbart i somras.

I hittillsvarande diskussioner har bland annat Moderaterna fört fram förslag som skulle kunna realiseras direkt och som skulle kunna innebära viss lättnad i rådande situation. Ett exempel är att låta utländska veterinärer skriva sina journalanteckningar på engelska. En annan åtgärd gäller djurvårdare som i dag arbetar på undantagsregler från det så kallade behandlingsförbudet och handlar om att deras situation skulle kunna permanentas. Med tanke på djuren är det uppenbart att något måste göras nu.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Finns det några åtgärder som ministern kan tänka sig att vidta för att avhjälpa den akuta situation som råder inom djursjukvården?