Fråga 2020/21:3564 Brister i kraftnätet

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Robertsfors i Västerbotten måste på grund av elbrist tacka nej till ett utländskt bolag som ville etablera sig. Därmed går man miste om uppemot 2 000 nya arbetstillfällen.

Norra Sverige upplever en otroligt stor omställning och tillväxt på arbetsmarknaden. Världens ögon vänds mot norra Sverige i stället för som alltid tidigare till storstadsområden i södra Sverige. Det har öppnat ett fönster med enorma möjligheter att skapa nya jobb och välstånd även i vår del av landet. Men nu tvingas Robertsfors kommun tacka nej och det på grund av att den nationella elinfrastrukturen, som Svenska kraftnät ansvarar för, inte räcker till. Detta är något som inte får inträffa – att en liten ort i Västerbotten går miste om 2 000 arbetstillfällen för att Sverige har ett för dåligt kraftnät. I Västerbotten produceras stora mängder el från alla våra vattenkraftverk och även vindkraftverk.

Det finns en stor oro i flera av landets kommuner när det gäller elförsörjningen, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Ska vi klara en grön omställning till mer fossilfri energi så kan vi inte sätta gränser, vi måste skapa möjligheter.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför:

 

Vad avser ministern att göra åt de brister vi har i dag i våra kraftnät, som innebär att orter liknande Robertsfors får tacka nej till 2 000 arbetstillfällen?