Fråga 2020/21:3560 Åtgärder för att rädda jobben inom byggsektorn

av Magnus Jacobsson (KD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Måndagen den 23 augusti besökte jag företaget Benders produktionsanläggning i Uddevalla. Benders är ett företag som under de senaste 20–25 åren expanderat och utvecklats till ett av Sveriges större företag inom byggmaterial som produceras av cement och sten.

Efter att vi vandrat runt i fabriken informerade Benders om sina utvecklingsplaner samt de risker som de uppfattade på kort och lång sikt. Benders har utvecklats väl och har till och med lyckats med att exportera stora delar av sin produktion till andra länder runt Östersjön. I dagsläget finns det emellertid två stora problem som påverkar deras verksamhet.

Ett av problemen är dagens miljöprövning, där man tar för lite hänsyn till ekonomiska och sociala dimensioner vid prövning av vad man förväntar sig av företaget. Benders informerade oss om flera olika ansökningar där man tillsammans med flera andra företag försökt att föra dialog för att dels förstärka miljöhänsynen i produktionen och dels förhöra sig om vilka förväntningar myndigheterna har på dem. Detta har emellertid endast bemötts med ett beslutsmässigt perspektiv. Myndigheten förväntar sig en ansökan – de prövar den sedan. När sedan en ansökan avslås är det mycket svårt att få besked om hur avslaget motiveras, vilket försvårar möjligheterna att göra en ny, ”korrekt” ansökan. Otydligheten och den bristande dialogen försämrar miljöprövningen och gör den mycket dyr, något som också försämrar våra företags konkurrenskraft gentemot utrikes konkurrenter där dessa prövningar flyter på smidigare.

Den andra stora frågan som lyftes var bristen på cement. Bedömningen från Benders var att cementkrisen vi för närvarande står med riskerar cirka 340 000 till 400 000 arbetstillfällen. För Benders del finns det risk att upp till 80 procent av personalen måste varslas på grund brist på cement.

Jag vill till följd av rådande situation fråga arbetsmarknadsministern Eva Nordmark:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att avstyra den kris som uppstått till följd av att Cementa inte längre får bryta kalk på Gotland?