Fråga 2020/21:3557 Arbete framför bidrag

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Söndagen den 29 augusti kunde vi läsa en intervju av Expressen med en 34-årig sexbarnsmamma med somaliskt ursprung som försörjt sig själv och sin familj på bidrag. Det gick alldeles utmärkt, skattebetalarna skänkte henne nämligen 32 000 kronor i månaden, vilket alltså är mer än vad en vanlig arbetare tjänar i snitt (27 500 kronor i månaden, enligt LO). Vi kan naturligtvis bara glädjas över att sexbarnsmamman nu efter åtta år i Sverige har valt att utmana det socialdemokratiska bidragssystemet, men det ändrar inte på det absurda faktum att systemet i dag är som gjort för att en stor del av befolkningen inte ska arbeta. De få goda exemplen kan tyvärr inte väga upp för ens en bråkdel av kostnaderna som de mindre bra fallen, och dessa har vi fått läsa om i många år.

Till råga på detta vet vi att det fall vi kan läsa om i Expressen dessutom handlar om ett skogsröjningsjobb på fyra timmar om dagen. Det handlar om ett projekt helt finansierat med skattemedel (få förvärvsarbetare hade klagat på en sådan lön, inte minst vid en offentlig anställning). Vederbörande har alltså, efter åtta år i Sverige, och med sex barn (varav tre är födda i Sverige) fortfarande inte genererat en enda skattekrona till välfärdssystemet. Mot bakgrund av detta är det sorgligt när man ändå gläds åt att vederbörande har en sysselsättning. Ur integrationssynpunkt är det extra tydligt att Sverige är i behov av ett rejält systemskifte: 675 000 utrikesfödda är inte självförsörjande i vårt land och blir alltså försörjda.

På tio år har Sverige lyckats med konststycket att öka sin befolkning med över 10 procent. Samtidigt har antalet arbetslösa ökat med drygt 47 procent, och som enda EU-land har arbetslösheten ökat sedan 2014, då Stefan Löfven blev statsminister. Ur en migrations- och kanske främst integrationspolitisk synvinkel är frågan om bidragsbelopp en av de viktigaste att hantera. Det drabbar dessutom samtliga arbetslösa, som till följd av ett direkt skadligt bidragssystem riskerar att få sina liv förstörda samtidigt som samhället får enorma onödiga kostnader – bara de 190 000 långtidsarbetslösa i Sverige kostar staten drygt 30 miljarder kronor per år.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Ardalan Shekarabi svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att det aldrig ska vara mer lönsamt eller innebära samma intäkt för en människa att gå på bidrag eller skattestöd framför att arbeta, och ser statsrådet något problem med nuvarande system?