Fråga 2020/21:3556 Krigsutrustning till Sverige

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Vi är många som förfasats över den sorgliga utvecklingen i Afghanistan. Talibanernas terror och de följder som deras maktövertagande har över civilbefolkningen är fruktansvärda, för att uttrycka det milt. Få kan nog beskriva den vardag som allt fler afghaner nu tvingas genomlida.

Likt Islamiska statens plötsliga maktövertagande av Mosul i Irak ser vi vilka långsiktiga konsekvenser utvecklingen kommer att ha över hela denna region. Amerikanska medieuppgifter gör gällande att amerikansk krigsmateriel till ett värde av ungefär 85 miljarder dollar har hamnat i talibanernas händer. Det handlar om bland annat 200 flygplan, en lång rad avancerade Black Hawk-helikoptrar, 80 000 stridsfordon, 600 000 handeldvapen, kikarsikten, mörkerseendeutrustning och annan avancerad utrustning.

Talibanernas arsenal kommer att göra dem närapå omöjliga att besegra för inhemska krafter. Mot bakgrund av det vapenöverflöd som nu finns lär försäljning av amerikanska vapen snart flöda på svarta marknaden, då det blir en mycket lukrativ sysselsättning för det ekonomiskt mycket utsatta landet. Det betyder därmed att vi kanske redan inom några månader riskerar att se hur delar av dessa vapen väller in till Sverige. Vapen som inte bara är driftssäkra utan dessutom betydligt dödligare än de östeuropeiska vapen som tidigare dominerat i den undre världen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Mikael Damberg svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet i syfte att spåra och förhindra eventuell illegal vapenförsäljning till Sverige, och kan vi förvänta oss nya initiativ mot bakgrund av händelseutvecklingen i Afghanistan?