Fråga 2020/21:3550 Skuldregister

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Återkommande i debatten tas behov av åtgärder upp mot den stora överskuldsättningen, som i hög grad orsakas av konsumtionslån.

Exempelvis efterlyses införande av ett skuldregister, som verktyg för kreditgivare för fattande av ansvarsfulla beslut i utlåningssituationer. Förslaget är ett av flera förslag till åtgärder som kan medverka till att hämma den negativa skuldutvecklingen.

Överskuldsättningen har vuxit och är ett samhällsproblem. Enligt Kronofogdemyndigheten finns det mer än 400 000 skuldsatta personer i Sverige som inte betalat tillbaka sina lån, med negativa konsekvenser för skuldsatta personer, för fordringsägare och för samhället. Ett komplett skuldregister som långivare ska använda skulle kunna utgöra ett medel för motverkande av överskuldsättning. Detta eftersom det på ett annat sätt än i dag skulle ge en mer rättvisande bild av en persons skuldbörda, vilket ger en god ledning i beslut om lånegivning.

Trots den omfattande debatten, att myndigheter, företag och organisationer driver på för tillsättande av en utredning om ett register och flera åtgärder mot överskuldsättning, händer det alltför lite på området. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

När kommer den utredning som regeringen utlovat kring ett komplett skuldregister att tillsättas, och kommer den att ges i uppdrag att även undersöka andra aspekter kring hur överskuldsättningen kan mildras?