Fråga 2020/21:355 Ordningslagens konsekvenser för näringslivet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många svenska företag och jobb har påverkats negativt av covid-19 och de åtgärder som vidtagits för att bromsa smittspridningen. Lagstiftning på vissa områden har visat sig skapa ytterligare problem, inte minst för en utsatt bransch som besöksnäringen och alla dem som får sina inkomster därav, i alla fall enligt de entreprenörer som beskriver sina verksamheter.

Den lagstiftning som polisen måste tillämpa har till exempel fått verkningar på Astrid Lindgrens Värld. Där har man inte kunnat ha två föreställningar på två helt olika platser inom sitt område. Om lagen i stället tillämpat täthet på en viss yta hade det skapat möjligheter att genomföra föreställningarna med covid-19-säkerhet. Den här erfarenheten är man inte ensam om på Astrid Lindgrens Värld.

Likaså har vi via nyhetssändningar och medier kunnat ta del av hur andra länder visat lösningar för att kunna hålla verksamheter igång samtidigt som de skapat covid-19-säkerhet. Ett sådant exempel är att med markeringar, till exempel avspärrningsstaket, skapa familjeplatser på konserter. På så vis får var och en sin lilla ruta med avstånd till övriga besökare.

I Köpenhamn har Tivoli hållits öppet med säkerhetsmarginaler och noggrannhet med tvätt och avstånd. Skånes Djurpark är en anläggning där man arbetat med att tänka om och tänka nytt för att hålla i och hålla ut. De har slottider för besökare så att de inte ska köa. De har skyltar och har ändrat rörelsemönstret i parken till ett varv och broövergång för max fem personer. Skyltar har flyttats och ställts om. Personal med färgstarka västar påminner om avstånd om ”en älgs längd”, och det finns handsprit med jämna mellanrum i parken.

De verksamheter där länsstyrelsen och inte polisen utövar tillsyn har kunnat förändra sina verksamheter på ett annat sätt med fokus på lösningar jämfört med de verksamheter som har polisen och ordningslagen att gå efter. Det spelar ingen roll vilken idrott man ska titta på eller vilken konsert. Allt påverkas från fotboll och ishockey till orientering i skogen.

Friends Arena, Globen och övriga anläggningar omfattas av samma lag. Högst 50 deltagare vid sammankomster gäller utan undantag. Det här har fått effekter och får effekter in på det nya året. Ledtiderna för arrangörerna krymper och evenemang går om intet. På företag varslas personer. Vissa kommer aldrig tillbaka och andra åter skulle kunna räddas genom att de ekonomiska hjulen kan hållas igång samtidigt som restriktioner för hälsan upprätthålls.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilket sätt har ministern arbetat med frågan om ordningslagen för näringslivet, och hur avser ministern att agera framöver så att företagen vet vad de har att vänta i närtid och inför år 2021?