Fråga 2020/21:3549 Förutsättningarna för Sveriges kvarvarande järnvägsfärjor

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I dag återfinns endast två järnvägsfärjor i trafik i Sverige. De går mellan Trelleborgs hamn i Skåne till Rostock beläget på den tyska Östersjökusten.

Antalet transporterade vagnar på järnvägsfärjorna har de senaste decennierna sjunkit kraftigt, från 200 000 per år i början på 1990-talet till i dag knappt 20 000. I dagsläget är Stena Line det enda rederi som driver tågfärjetrafik mellan Sverige och Tyskland. Det finns många orsaker till denna förändring där bland annat tillkomsten av Öresundsbron och möjligheten till billigare transporter genom Danmark är några. Regeringen har dock som ambition att flytta över fler transporter från väg till järnväg och sjöfart. Järnvägsfärjorna torde då vara det utmärkta transportmedlet för att uppnå denna ambition.

Risken är dock att den svenska järnvägsfärjetrafiken inom en relativt snar framtid helt kommer att upphöra. Det är inte längre lönsamt för transportföretag att använda sig av färjorna då det är billigare att transportera genom Danmark. För svensk godsförsörjning och vår redundans i systemet är detta dock illa, och det gör Sverige sårbart. Det räcker med en större olycka eller en attack mot Öresundsbron för att den svenska godstågstrafiken ska vara helt avskuren från övriga Europa. Detta är oroande utifrån perspektiven näringspolitik och totalförsvar.

Den 15 januari 2021 redovisade Trafikverket på regeringens uppdrag en rapport om vikten av att Sverige skapar förutsättningar för att behålla järnvägsfärjorna i trafik. Efter detta har dock inte regeringen agerat i frågan.

Nyligen meddelade även det statligt ägda transportföretaget Green Cargo att de flyttar alla sina godstransporter från järnvägsfärjorna till trafik över Danmark och Öresundsbron i stället. Från att förutsättningarna har varit dåliga för järnvägsfärjorna blev därmed förutsättningarna än värre med Green Cargos beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka omedelbara åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att kvarvarande järnvägsfärjor ges förutsättningar att fortsätta sin verksamhet?​